Telefoonnummer

+31611227556

E-mail

lea@leassalon.nl

Openingstijden

Op afspraak

We beginnen bij het begin…. Hoe zit een haar in elkaar?

Voordat we het gaan hebben over de haargroeicyclus, is het van belang dat je weet uit welke onderdelen een haar bestaat. De haar bestaat uit een follikel en de schacht. De follikel is de haarwortel die zich onder de huid bevindt. De schacht groeit uit de follikel en is het zichtbare (dode) deel van de haar. De haarschacht bestaat uit een hard eiwit dat keratine wordt genoemd en een schaalachtige buitenste beschermende laag.

De werking van de haargroei in drie verschillende fasen

Haren groeien in drie verschillende fasen. De fasen heten de anagene, catagene en telogene fase. 

Fase 1: Anagene
Actief groeiend haar. De haarbol is hier dik en vlezig

Fase 2: Catagene
Overgangsfase. De haarwortel wordt losgemaakt en beweegt zich naar het huidoppervlak.

Fase 3: Telogene
De rust fase. Deze fase eindigt met het uitstoten van het oude haar door een nieuwe anagene haar. Er is geen haarbol meer aanwezig.

Hoe lang de verschillende fasen precies duren is afhankelijk van het lichaamsdeel waar het haar groeit. De anagene fase duurt bij het hoofdhaar van een volwassene tussen de twee en zes jaar terwijl de haren in het gelaat (wimpers en wenkbrauwen) en de rest van het lichaam maar drie tot zes maanden meegaan. De catagene fase duurt bij het hoofdhaar maar enkele weken en de telogene fase kan enkele maanden duren. De gemiddelde groeifase van een haar duurt ongeveer drie jaar. 

Waarom stopt haar met groeien als je regelmatig waxt?

Elke keer dat een haar met wortel en al wordt uitgetrokken wordt de basis van de haarfollikel licht beschadigd. Deze beschadiging is eigenlijk een miniem scheurtje aan de basis van de follikel. Dit is ook de reden waarom je met een sterke haargroei tijdelijk kleine bloedinkjes kunnen krijgen in de haarzakjes. Als dit gebeurt zorgt het lichaam er zelf voor dat de huid wordt hersteld. Een deel van het proces resulteert in een microscopisch littekentje aan de basis van de haarfollikel.

In feite biedt je met waxen een vertraging proces van de haargroei aan. Om ervoor te zorgen dat waxen de haargroei zoveel mogelijk vertraagt is het belangrijk om ook hele korte haren te kunnen verwijderen. Haar in de ‘rustfase’ is vaak 1 mm lang of soms zelfs nog korter, terwijl de rest van het haar wellicht wel 1 cm lang is.

Hoelang blijven haren weg na waxen?

Met de was die ik gebruik kan ik je haren verwijderen die in verschillende fasen zitten. Zo verwijder ik eenvoudig haren in de anagene fase en de catogene fase. Wanneer u begint met waxen is het belangrijk dat het haar een maximale lengte heeft van 15 mm, maar haren in de ‘rustfase’ die nog maar 1 mm zijn, kunnen met de wax van Lycon ook meegepakt worden. Over het algemeen blijven haren met Lycon wax gemiddeld 3 tot 4 weken weg. Een lange haarvrije periode wat je met andere waxsoorten niet bereikt.

Gestart met waxen betekent stoppen met scheren

Klanten die voor het eerst gewaxt worden, moeten snappen dat wanneer zij eenmaal zijn gestart met waxen, ze beter niet meer tussen de wax behandelingen door kunnen scheren. Door tussen wax behandelingen te scheren, wordt de haargroeicyclus verstoord, evenals het wax-proces. Haren groeien snel terug en door het scheren worden ze stomp waardoor ze ook weer duidelijk te zien zijn. De stompe haren kunnen minder makkelijk door het huidoppervlak heen groeien, waardoor ingegroeide haren en bultjes onvermijdelijk worden. Door te waxen wordt de haar met haarwortel en al verwijdert en blijven de haren veel langer weg.

Aanbevolen artikelen